• Ελληνικά
  • English

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

O χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος Dr. Ιωάννης Βακαλόπουλος γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1965 στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε με Άριστα το Λύκειο και το 1983 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, απ’ όπου αποφοίτησε με Άριστα το 1989. Μετά τη στρατιωτική του θητεία και την υπηρεσία υπαίθρου, ειδικεύτηκε στην Ουρολογία στην Ουρολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, από το 1993 ως το 1997.

To 1997, μετά από επιτυχία στις εξετάσεις της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, για την υποτροφία «Απόστολος Δεληβελιώτης» έλαβε 1.000.000 δραχμές. Το 1998 έλαβε τον τίτλο του Fellow of European boards of Urology (FEBU), μετά από την επιτυχία του στις διεθνείς εξετάσεις. Στη συνέχεια, εξειδικεύθηκε στην Ανδρολογία και στη Γυναικοουρολογία - Νευροουρολογία επί 18 μήνες, στο Ινστιτούτο Ουρολογίας και Νεφρολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου. Επιπλέον, πραγματοποίησε ειδική εκπαίδευση στην τοποθέτηση προσθετικών υλικών (πεϊκές προθέσεις, συσκευές ακράτειας κ.λπ.) στις ΗΠΑ και στη Γερμανία.

Το 2000 ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με βαθμό «Άριστα». Πρόσφατα έλαβε και πάλι, μετά από επιτυχία σε διεθνείς εξετάσεις, τον τίτλο του Fellow of European Committee for Sexual Medicine (FECSM).

Από το 2000 έως το 2002 διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Κλινικής Ουροποιητικών Οργάνων του ΑΠΘ, ενώ από το Νοέμβριο του 2003 έως τον Ιούνιο του 2006 υπηρέτησε στην Α’ Ουρολογική Κλινική του ΑΠΘ ως υπεύθυνος του Ανδρολογικού Ιατρείου. Το Δεκέμβριο του 2005 εξελέγη Λέκτορας Ουρολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Τον Δεκέμβριο του 2009 προήχθη σε Επίκουρο Καθηγητή Ουρολογίας του ΑΠΘ. Από τον Ιουλίου του 2021 είναι Καθηγητής Ουρολογίας του ΑΠΘ. Από τότε εργάζεται στην Α’ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική του ΑΠΘ, που εδρεύει στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς», ως προϊστάμενος του Ιατρείου Σεξουαλικών Διαταραχών και Υπογονιμότητας. Παράλληλα, από το 1999 εργάζεται και ως ιδιώτης ιατρός.

Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε περισσότερα από 100 ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει συγγράψει 30 διεθνείς και 20 ελληνικές πλήρεις δημοσιεύσεις και δεκάδες περιλήψεις εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι κριτής εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε δύο διεθνείς ανδρολογικές μελέτες. Τέλος διετέλεσε εκπαιδευτής της εταιρείας American Medical Systems για την τοποθέτηση πεϊκών προθέσεων και σφιγκτήρων.

Είναι μέλος των:

  • European Boards of Urology (FEBU)
  • European Multidisciplinary Joint Committee for Sexual Medicine (FECSM)
  • Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου (General Medical Council)
  • Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας
  • Τμήματος Ουροδυναμικής και Νευροουρολογίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας
  • Τμήματος Ανδρολογίας και Υπογονιμότητας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας
  • Ουρολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος

Κατέχει Διοικητικές θέσεις ως:

  • Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ουρολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος
  • Ειδικός Γραμματέας σεξουαλικής ιατρικής του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ανδρολογικής εταιρείας.

Αντιμετώπιση Παθήσεων

Ο χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος Dr. Ιωάννης Βακαλόπουλος ασχολείται με όλο το φάσμα της σύγχρονης ουρολογίας, με εξειδίκευση στη σεξουαλική ιατρική και ανδρολογία στους παρακάτω τομείς: στυτική δυσλειτουργία, διαταραχές εκσπερμάτισης, διαταραχές σεξουαλικής επιθυμίας, σύνδρομα χρόνιου πυελικού πόνου - χρόνιας προστατίτιδας, παθήσεις πέους (όπως η κάμψη πέους, συγγενής ή επίκτητη, λόγω νόσου Peyronie, όπου εκτελείται όλη η γκάμα των επεμβάσεων ευθειασμού του πέους, συμπεριλαμβανομένων και των επεμβάσεων με τοποθέτηση μοσχεύματος).

Επίσης, πραγματοποιεί επεμβάσεις επιμήκυνσης και πάχυνσης πέους σε περιπτώσεις μικροφαλλίας. Αναλαμβάνει τη φαρμακευτική και χειρουργική θεραπεία ανδρικής υπογονιμότητας, καθώς και τη θεραπεία κρυψορχίας και όγκων όρχεως και τη μικροχειρουργική αποκατάσταση κιρσοκήλης.

Έχει στο ενεργητικό του το μεγαλύτερο αριθμό επεμβάσεων τοποθέτησης υδραυλικής πεϊκής πρόθεσης στη Βόρεια Ελλάδα, για τη θεραπεία της ανθεκτικής στα φάρμακα στυτικής δυσλειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται στους ασθενείς η δυνατότητα επικοινωνίας με άλλους ασθενείς, που έχουν ήδη πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη επέμβαση, με στόχο τη μεταφορά της εμπειρίας τους.

Ιδιαίτερη δραστηριότητα αναπτύσσει επίσης στον τομέα της διάγνωσης και θεραπείας τόσο της γυναικείας όσο και της ανδρικής ακράτειας ούρων, όπου και πάλι έχει αναλάβει το μεγαλύτερο αριθμό ασθενών στη Βόρεια Ελλάδα. Ανάλογα με την αιτία, η θεραπεία που επιλέγεται είναι είτε η ενδοκυστική ένεση Botox, είτε η τοποθέτηση ταινιών ή τεχνητών σφιγκτήρων εγκράτειας.

Διαβάστε το αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα του Dr Ιωάννη Βακαλόπουλου.