• Ελληνικά
  • English

Ακράτεια ούρων από προσπάθεια (βήχας, γέλιο) στη γυναίκα – Χειρουργική αποκατάσταση σε 20 λεπτά

Ταινία ελεύθερη τάσης. Η ταινία ελεύθερης τάσης, που τοποθετείται με μια απλή επέμβαση κάτω από την ουρήθρα εμποδίζει τη κάθοδο της ουρήθρας κατά την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης και έτσι εμποδίζει την ακράτεια από προσπάθειαΗ ακράτεια από προσπάθεια είναι η μορφή εκείνη της ακράτειας που σχετίζεται με απώλεια ούρων στο βήχα, το γέλιο, τη γρήγορη κίνηση και, γενικά, σε όλες τις καταστάσεις που αυξάνεται η πίεση στη κοιλιά. Σε πιο σοβαρές μορφές, η απώλεια των ούρων μπορεί να είναι μαζική και να γίνεται και σε μικρή δραστηριότητα. Η ακράτεια αυτή, αν και μπορεί να εμφανισθεί και στα δύο φύλα, είναι συχνότερη στις γυναίκες και οφείλεται σε χαλάρωση του μυϊκού πατώματος της λεκάνης τους, συνήθως λόγω ατροφίας των μυών αυτών, λόγω τοκετών και έλλειψης οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση.

 

 

Ταινία ελεύθερη τάσης εξερχόμενη δια του κοιλιακού τοιχώματος (κλασικό TVT).Σπανιότερα, η ακράτεια αυτή μπορεί να οφείλεται σε αδυναμία του σφιγκτηριακού μηχανισμού εγκράτειας, λόγω νευρολογικών παθήσεων, διαβήτη, ή τραυματισμών των πυελικών νεύρων από ατυχήματα, ή συχνότερα μετά από μεγάλες εγχειρήσεις στην πύελο για την αφαίρεση όγκων. Η συνηθέστερη μορφή ακράτειας από προσπάθεια, δηλαδή αυτή των γυναικών, λόγω χαλάρωσης του πατώματος της λεκάνης, αντιμετωπίζεται με διάφορους συντηρητικούς και συνηθέστερα χειρουργικούς τρόπους. Οι πιο συνηθισμένες επεμβάσεις περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ταινιών από πολυπροπυλένιο κάτω από την ουρήθρα των γυναικών. Οι ταινίες αυτές δεν πιέζουν για να αποφράξουν την ουρήθρα, όταν τοποθετούνται σωστά, αλλά λειτουργούν ως υποστήριγμα της ουρήθρας τη στιγμή που, λόγω της αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης, η ουρήθρα μετακινείται από τη θέση της, επιτρέποντας έτσι την απώλεια των ούρων..

 

Ταινία ελεύθερη τάσης εξερχόμενη δια των θυροειδικών τρημάτων της λεκάνης (TVTO, TOT).Οι ταινίες αυτές είναι πολύ αποτελεσματικές στον έλεγχο της ακράτειας και τοποθετούνται εύκολα με απλές επεμβάσεις, με επισκληρίδιο ή τοπική αναισθησία. Γίνονται άριστα ανεκτές από τον οργανισμό και πολύ σύντομα ενσωματώνονται στους ιστούς, χωρίς προβλήματα. Οι επεμβάσεις αυτές, για να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα, πρέπει να γίνονται από ειδικούς στην ακράτεια ουρολόγους.

 Η παλαιότερη και πιο δοκιμασμένη από όλες τις ταινίες είναι η ταινία TVT. Για την τοποθέτησή της χρειάζεται τα δύο άκρα της ταινίας αυτής να βγουν από το κατώτερο κοιλιακό τοίχωμα, με τη βοήθεια ειδικών βελονών. Παρ’ όλη την ασφάλεια της μεθόδου σε έμπειρα χέρια, υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι τραυματισμών οργάνων με την τοποθέτηση των βελονών.

 

Ταινία ελεύθερη τάσης εξερχόμενη δια των θυροειδικών τρημάτων της λεκάνης (TVTO, TOT).Η προσπάθεια απλοποίησης της επέμβασης αυτής οδήγησε σε δύο παραλλαγές της τοποθέτησης της ταινίας, με διέλευση της ταινίας όχι από το κατώτερο κοιλιακό τοίχωμα, αλλά από τα θυρεοειδή τρήματα στην έσω επιφάνεια των μηρών (Ταινίες TOT και TVTO).

Η τεχνική αυτή μειώνει το χρόνο της επέμβασης και τον κίνδυνο κάκωσης της ουροδόχου κύστης, του εντέρου και των λαγόνιων αγγείων. Μια ακόμη απλοποίηση της ταινίας TVT είναι η πρόσφατα χρησιμοποιούμενη ταινία TVT Secure. Η ταινία αυτή πλεονεκτεί, ακόμα περισσότερο, από τις άλλες στο ότι δεν απαιτείται καθόλου τοποθέτηση βελονών για τη διέλευσή της και, έτσι, η εφαρμογή της είναι σύντομη και ασφαλής, ενώ μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία. Η αποτελεσματικότητά της μένει να εκτιμηθεί.